Bilde av en hånd som har fjernet et ugress med hele roten

Slik kvitter du deg med ugresset

Fra skvallerkål til løvetann – vi viser deg hvordan du effektivt fjerner ugresset.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.11.2021

Hvert år dukker ugresset opp, og tar seg til rette i hage og bed enten du vil eller ikke. Selv om det kan føles uoverkommelig å få tilbake kontrollen over hagen, er det relativt lett når man først vet hvordan man skal angripe saken.

Hva er ugress?

Først og fremst kan det være nyttig å slå fast hva man anser som ugress og hvorfor det skiller seg fra andre planter.

Den enkle forklaringen er at ugress rett og slett er planter som gjør skade på andre planter. Et konkret eksempel på dette er at de kan ta næring fra de plantene du faktisk ønsker å få frem.

Det er mange måter å ta ugresset på, men det er sjeldent nødvendig å ty til dyre ugressmidler. Faktisk kan de i mange tilfeller gjøre mer skade enn nytte om du ikke er forsiktig.

Det enkle er ofte det beste

Det høres kanskje demotiverende ut, men det mest effektive virkemiddelet du har er regelmessig luking. Luker du bort ugresset før det får satt seg skikkelig vil du hele tiden ha kontroll på hva som får vokse fram og ikke.

To hovedtyper ugress

Med ugress skiller man mellom frøugress og rotugress. Dette er lurt å vite noe om siden man håndterer dem på ulike måter.

  • Frøugress: Førugress sprer seg rast og effektivt via frø og åpne jordflater som man gjerne har rundt prydplanter er perfekte for frøene å feste seg til.
  • Rotugress: Rotugress er vanskelige å bli kvitt siden de utvikler store rotsystemer under bakken.

Slik bekjemper du dem:

  • Frøugress: Det er derfor viktig å kutte ned eksisterende ugress før det utvikler modne før og sprer seg videere. Når disse har begynt å spire må du grave opp hele planten med roten for å få det bort. En midlertidig løsning er å luke bort det synlige, men da vil de raskt komme tilbake.
  • Rotugress: Tar du bort en utvekst så vil den bruke lagret energi til å vokse opp et annet sted. To mulige løsninger er utarming ved å nappe alle synlige utvekster. Da vil den svekkes, men da er det viktig å holde intensiteten oppe og ta bort alle nye skudd kontinuerlig. En mer passiv løsning er å dekke til ugresset helt og i praksis kvele planten. Begge løsninger kan ta tid, men er man heldig blir den da borte.
Vis mer

Å sette av masse tid er imidlertid lettere sagt enn gjort, og vi har tross alt nok tidstyver i hverdagen. Så det å prioritere luking, med alt av vonde knær og skuldre det fører til, er sjeldent det som frister mest.

Slik fjerner du enkelt ugress uten dyrt ugressmiddel

Heldigvis trenger du verken å kjøpe masse dyre ugressmidler eller sette av timesvis i uka for å få bort ugresset.

Faktisk er det enkleste, og kanskje det beste, trikset å bruke vann.

Hvordan knekke spesifikke planter:

Et spesifikt ugress du vil bli kvitt?

  • Slik fjerner du løvetann: For å være sikker på at den blir fjernet helt må løvetannen stikkes opp med hele roten. Enten du bruker spesialverktøy, kniv eller håndspade er det viktigste at du får med hele roten når du fjerner den.
  • Slik fjerner du kløver: For å ta knekken på kløver er det beste å klippe plenen regelmessig. Ettersom kløver samler nitrogen kan den nemlig være en verdifull vekst å ha i hagen. Klipper du jevnlig unngår du dessuten at den blomster, samtidig som du utnytter plantens gode egenskaper.
  • Slik fjerner du skvallerkål: Det beste trikset for å ta knekken på skvallerkålen er å plukke bladene, luke dem bort og rett og slett tyne planten. Da vil den til slutt bli sultet ut og dø.
Vis mer

Hell kokende varmt vann over ugresset og det vil visne og dø, uten at du trenger å være redd for at kommer noe kjemikalier ned i bakken. Det eneste du må være forsiktig med er å ikke helle det kokende vannet over planter du faktisk vil beholde.

Når det kommer til hus og hjem så er det alltid utallige kjerringråd med kreative og mindre kreative løsninger. Eddik mot ugress er et godt gammeldags kjerringråd som faktisk fungerer.

Har du en veldig sterk eddik som f.eks. 35 % kan det være lurt å blande én del eddik med to deler vann. Så sprayer du ganske enkelt eddikblandingen på ugresset du vil ha bort, og venter til planten visner.

Når du vil gå hardt til verks

Om det er mye du vil fjerne og du ikke vil bruke masse tid på å koke vann eller spraye eddik kan det være like greit å gå hardt ut med en gang, og da er det et par verktøy som kan være verdt å vurdere. Det mest åpenbare verktøyet etter redskaper til luking er en ugressbrenner. Gitt at du bruker den riktig vil du da kunne ta knekken på både planten og roten.

bilde av en ugressbrenner som brenner ugress
Svi bort irritasjonen: Ved å svi planter med en ugressbrenner vil du enkelt kvitte deg med ugresset.

Når du bruker en ugressbrenner er trikset å bare svi det noen sekunder til planten kollapser. Da vil du bryte ned celleveggen i planten, noe som gjør at det vil dø av dehydrering. Så du ikke brenne bort planten, selv om det kanskje er mer tilfredsstillende.

Et alternativ til ugressbrenneren er en elektrisk ugressfjerner. Disse fungerer på samme måte som brennerne bare uten gass og åpne flammer. Fremfor å brenne det så utsettes ugresset for et termisk sjokk som bryter ned plantecellene slik at ugresset dør.

Vær forsiktig og unngå fallgruvene:

I kampen mot ugresset er det lett å bli revet med, men det er viktig å ikke bli for ivrig, for da kan du fort gjøre enda mer skade enn du ønsker.

bilde av en mann som legger ugressduk rundt prydblomster
Hold ugresset nede: Med en ugressduk unngår du ugress i områder du ikke vil ha det.

Salt eller saltvann blir fort nevnt som et effektivt ugressmiddel, men salt og plantejord er som regel ikke en god idé. Selv om saltet trekker til seg fuktighet og kan tørke ut ugresset er det vanskelig å unngå at det også går utover resten av plantene i nærheten av ugresset. Trekker saltet inn i jorda kan den dessuten bli forurenset og skape vanskelige levekår. I verste fall vil jord med for mye salt gjøre det umulig for noe å vokse.

På vanskelige områder som for eksempel i steintrapper eller steinheller kan det også fort snike seg opp ugress som er vanskelig å bli kvitt. Da er det fristende å finne fram ugressbrenneren og brenne det bort eller høytrykksspyleren for å spyle det bort. Bare pass på at du ikke skader steinene når du fjerner ugresset. Flammer og høyt vanntrykk kan nemlig begge skade eller lage merker.

Slik holder du ugresset borte

Når du først har lagt litt jobb i å få bort ugresset er det lite som er mer irriterende enn å se nytt ugress få spillerom og skyte opp i rekordfart igjen. Heldigvis finnes det noen enkle måter å forebygge oppblomstringen av nytt ugress og sørge for at alt arbeidet ikke var forgjeves.

  • Luking er det beste du kan gjøre for å motarbeide ugress og luker du regelmessig vil du stoppe ugresset før det får sjanse til å blomstre opp.
  • Et av de enkleste grepene for bed og områder hvor du ikke vil ha ugress er å redusere avstanden mellom plantene. Da vil det bli mer skygge, mindre fuktighet og næring, noe som gjør at ugresset får dårligere vekstvilkår.
  • En annen løsning er å plante såkalt bunndekkende planter. Det vil si planter som ikke vokser høyt, men tar opp plassen som ugresset ellers ville kunne festet seg på.
  • Presis vanning bidrar også til gjøre det vanskelig for ugresset å trives. Det er selvfølgelig viktig å vanne nok, men er det veldig våt jord vil det gjøre det lettere for ugresset å etablere seg.
  • Vil du ha full kontroll over hva som får vokse fram og ikke så kan du bruke aviser eller en duk. Legg det under plantene og legg jord eller bark over, da gjør du det vanskelig for ugresset å få tak og vokse fram. Om du ikke vil bruke aviser får du kjøpt såkalt ugressduk beregnet for akkurat denne type bruk.

Kilder:

ABCnyheter / Felleskjøpet / Gjør Det Selv / Hageland / NRK