Hvordan bli kvitt brunsnegler?
Det er nesten umulig å sikre hagen fullstendig mot brunsnegler, men her får du de beste rådene for å redusere antallet skadedyr kraftig.
Brunsneglen gjør store ødeleggelser i hagen, og den formerer seg i rekordfart. Så hva skal du gjøre hvis du vil unngå brunsnegler i hagen?
Svaret er delt i to:
- Del 1 er for alle som allerede har fått en brunsnegleinvasjon og vil fjerne dem.
- Del 2 er for alle som vil fortsette å holde brunsneglene unna – enten du ennå ikke har blitt invadert, eller du har klart å bli kvitt dem etter en invasjon.
Del 1: Slik blir du kvitt brunsneglen
1. Let etter brunsnegler og gjemmesteder
Hvis du allerede har fått en invasjon i hagen, bør du lete aktivt etter brunsnegler i hagen og avlive dem. Det er enklest å finne dem rundt solnedgang og videre utover kvelden.
Det beste er å lete hver dag i en periode, slik at du greier å redusere antallet kraftig.
Forsøk også å finne gjemmestedene til sneglene – ofte under løvhauger og annet hageavfall, i hull i bakken, i høyt gress og ugress, under løse steinheller eller treplattinger. Gjemmestedene må fjernes eller gjøres ubrukelige, for eksempel ved å fylle opp hull med jord.
Lei alt ugresset? Slik får du bukt med ugresset i hagen
2. Lag sneglefeller
Hvis du synes det er vanskelig og tidkrevende å lete etter brunsneglene, kan du alternativt sette ut feller med åte. Det vil tiltrekke sneglene ut fra gjemmestedet sitt og samle dem på ett sted.
Åtet kan være:
- Døde brunsnegler
- Øl
- Hundemat
3. Avliv dem: Kutt, kok eller frys
Du har tre humane alternativer når du skal avlive brunsnegler:
- Bruk en kniv, spade, saks eller lignende til å kutte brunsneglen raskt i to.
- Legg sneglene i en boks og hell kokende vann over.
- Legg sneglene i en boks i fryseren i ett døgn.
4. Fjern de døde brunsneglene
Lukten av døde brunsnegler kan friste andre brunsnegler, så du bør legge dem i en lukket kompostdunk eller restavfallsdunk.
Eventuelt kan du legge ut noen som åte, slik at det er lettere å finne sneglene som fortsatt lever i hagen din (se punkt 2).
5. Fjern egg om høsten
Ønsker du færre brunsnegler i hagen neste vår, bør du lete etter små, hvite egg i hagen i august, september og oktober. Eggene ligger ofte på brunsneglens gjemmested, for eksempel under steinheller eller hauger med løv og annet hageavfall.
Du kan helle kokende vann over eggene for å drepe dem, for så å legge dem i restavfalls- eller kompostdunken.
Én brunsnegle legger 400 egg i en klynge om høsten, som overvintrer og starter et aktivt liv våren etter. Ved å plukke eggene kan du altså forhindre mange sneglers overlevelse på kort tid.
OBS! Unngå salt, salmiakk, nematoder og kjemisk fjerning
Noen strør salt på sneglen eller legger den i saltlake eller salmiakk når de skal kvitte seg med brunsnegler, men NIBIO og Naturvernforbundet fraråder disse metodene.
Ingen vet om snegler føler smerte. Hvis de føler smerte, er dette pinefulle måter å dø på, og det regnes som uetisk.
Naturvernforbundet anbefaler heller ikke nematoder og kjemisk fjerning (som ferramol og andre jernfosfatpreparater) ettersom dette kan drepe andre typer snegler som ikke gjør skade i hagen din.
Del 2: Forebygge og holde sneglene borte
1. Unngå å «kjøpe» brunsnegler
Dersom brunsnegler var til salgs, ville nok salget vært labert, mildt sagt. Vi mener selvfølgelig ikke at du faktisk går i butikken for å kjøpe brunsnegler.
Du kan likevel være uheldig å få med brunsnegler på kjøpet når du handler ting som har stått lagret på bakken. De kan for eksempel bruke blomsterpotter eller esker som gjemmested.
Gjør rådyr skader i hagen din? Slik unngår du rådyr i hagen
Blomsterjord kan også inneholde hvite egg fra brunsneglen.
Sjekk derfor alltid blomsterjord og produkter du kjøper som har blitt lagret på bakken etter brunsnegler og egg.
2. Fjern typiske gjemmesteder i hagen
Brunsnegler kommer fram når det blir dugg eller vått av regn i gresset, men gjemmer seg når bakken er tørr. Fjerner du de mulige gjemmestedene, er det mye mindre sannsynlig at brunsneglen bosetter seg hos deg.
Den gjemmer seg for eksempel under løv og annet hageavfall, under løse steinheller eller treplattinger. De liker også langt gress, ugress og hull i bakken. Der legger de som regel også eggene.
3. Lag barrierer
Du kan kjøpe og sette opp små gjerder av metall eller plast laget spesielt for snegler, eller sette opp kobbertråd eller -teip. Disse barrierene vil ha langvarig effekt, men merk at de er mest effektive hvis området du vil beskytte er lite.
Barrierene i listen under kan også fungere en stund, men for å ha effekt må de som regel gjentas med jevne mellomrom og etter regn.
- Kaffegrut som jorddekke
- Sagmugg eller kalk langs hagegrensen
- Fersk aske på jorden i bedene
- Åpen brakket jord i tørt vær
- Tang
- Furunåler som dekke rundt jordbær
- Hønsegjødsel og annen sterk gjødsel
- Kakaoflis (inneholder et stoff som er giftig for hunder)
4. Sørg for naturlige fiender i hagen
Ved å anlegge en hagedam, plante hekk eller striper med blomster, vil det kunne tiltrekke seg brunsneglens fiender, som frosker og fugler.
Brunskogsneglene liker heller ikke planter som begonia, roser, lavendel, rhododendron, eføy og hvitløk.
5. Allier deg med naboene
Hvis nære naboer ikke bekjemper sneglene, hjelper det lite hva du gjør. Har den tilholdssted i nærheten, vil den komme krypende til deg etter hvert.
Kilder
NIBIO / Plantevernleksikonet / Artsdatabanken / Naturvernforbundet